Selecteer een pagina

De mensen van wie je het meest te leren hebt op het gebied van zelfcompassie, zijn degenen die je triggeren op je persoonlijkheid. Zoals Berthold Gunsters schrijft in zijn boek; ‘ik ben oké, jij bent een sukkel’: Vervelende mensen zijn je goudmijn!

In werkelijke verbinding met anderen, dáár leren we over onszelf. Dit vinden we echter vaak lastig, omdat we ons hier bevinden op de grens van onze veilige zone. Je voelt dat je een ‘onbekende situatie aangaat waarvan je nog niet weet wat de uitkomst zal zijn’.  Door op dit moment terug te vallen op je ‘oude patronen’ is je ego degene die het stuur overneemt. Door echter de situatie te laten ontstaan en objectief en zonder oordeel de nieuwe situatie te verkennen, kunnen we groeien en leren we onszelf kennen.

Brene Brown geeft aan; ‘Oprecht leven doe je als je kunt denken ‘Hoeveel er ook nog ongedaan blijft, ik ben genoeg.’ Het is ’s avonds naar bed gaan en denken: ‘Ja, ik ben onvolmaakt en kwetsbaar en soms bang, maar dat verandert niets aan de waarheid dat ik ook moedig ben en liefde en verbondenheid waard ben.’

Op het moment dat je ervaart ‘dat je werkelijk genoeg bent’ en ‘je liefde en verbondenheid waard bent’… dat is het moment dat je volwaardig gaat leven!