Selecteer een pagina

Ik besef dat degene aan de andere kant van de lijn het niet kan zien en toch haal ik onbewust mijn schouders op. “Ik weet het niet hoor Anouk”, zeg ik tegelijkertijd. “Ik baal gewoon. Ik had gehoopt iemand gevonden te hebben die me verder ging helpen maar nu zit ik alsnog alles te doen. En ik had zo goed gezocht om iemand te vinden die helemaal in mijn straatje lag. Mijn sfeer opriep. Dit ook voor anderen doet. Maar blijkbaar had ik een te rooskleurig beeld van hetgeen er geleverd zou worden. Of wilde ik te veel. Dat kan het natuurlijk ook heel goed geweest zijn. Ik wil altijd te veel denk ik.” Ik neem een diepe adem lucht en zucht. “Maar ik ben wel blij dat je dit wilt doen. Dat je me even wilt helpen zodat ik dadelijk deze pagina in ieder geval heb staan.”

Terwijl we over de inhoud van mijn product praten merk ik dat ik meer energie krijg. Ik vertel wat ik bied en door de vragen die gesteld worden aan de andere kant van de lijn kom ik weer een stukje verder. Zoals ook met de vraag “Xandra, ik snap wat je bedoelt wanneer je schrijft dat je video’s en werkboeken hebt gemaakt, maar wat bedoel je precies met het feit dat je uitdagingen aanbiedt?” Een vraag als deze triggert en maakt dat er wat los wordt gemaakt. en wanneer ik gevraag word naar mijn diepere drijfveren achter het programma galmt er in één minuut zo’n passie uit mijn woorden dat we beiden deze woordenstroom het liefst hadden opgenomen om het daarna letterlijk uit te typen.

Ik vertelde Anouk over ondernemers die zichzelf klein houden, niet in hun grootsheid durven gaan staan en daar in mogen oefenen, stap voor stap moediger worden om vervolgens aan de slag te gaan met wat ze werkelijk willen brengen. Die volgorde is een stuk makkelijker dan andersom, wanneer je weet wat je wilt maar niet durft is het behoorlijk frustrerend terwijl als je al op weg bent om moediger te worden dan stimuleert het te weten waarvoor je het doet juist om door te gaan. Zo is de gehele training opgebouwd, heel langzaam van binnen naar buiten.

Ik besef dat ik daarmee niet iedereen zal aanspreken. Er zullen mensen zijn die geneigd zijn om naar een makkelijke oplossing te grijpen of te gaan voor degene die een grote omzet beloont. Anouk stelt me daarom een aantal prikkelende vragen. Op een gegeven moment ziet ze in mijn oorspronkelijke tekst iets staan waarvan ze aangeeft dat dit niet klopt. Xandra, jij werkt niet met mensen die ‘enigszins weten wat ze willen! Jouw doelgroep weet precies wat ie wil. Het zijn mensen die barsten van de ondernemerszin ten tegelijkertijd dreigen te verdrinken in hun maar, maar maar”…

Haar reactie maakt dat ik mijn vingers op het toetsenbord zet en ga typen. Voor ik het weet staat er het volgende op papier: ondernemers die uit hun standaard systeem geschud mogen worden. Die helder voor ogen hebben wat ze willen gaan doen maar niet weten hoe ze daarmee aan de slag kunnen gaan. Of veel te veel tegen zichzelf aanlopen om in beweging te komen. Die barsten van de ondernemerslust maar verdrinken in hun ‘maar, maar maar….’ En ondanks dát, toch graag aan de slag willen!

Ik glunder terwijl ik het voorlees. En ik glunder nog harder wanneer we een half uurtje later ook de laatste perfecte zinnen op papier knallen. Wil jij ondernemen zonder zijwieltjes? En heb je de ballen dit ook te gaan doen? Of wil je heel graag maar durf je nog niet en roep je nu heel hard van binnen ‘hellup!!’… Start dan met deze training. Want fuck it, ondernemen is voor helden. Ook voor die op sokken. 

Voldaan neem ik een slok van mijn thee. Ik zak achterover en loop met 1 oog nog eens schuin door mijn tekst heen. En dan valt het me binnen. Ik werk met mensen die écht naar zichzelf willen gaan kijken. Die het beu zijn allerhande trainingen en workshops te doen en nooit de oplossing te vinden voor hun gevoel van onzekerheid. En ik werk met ondernemers die het zichzelf waard vinden tijd te investeren om hun basis goed neer te zetten zodat ze daarna kunnen gaan knallen.

Maar dat is exact wat ik dus zélf niet gedaan heb door een ander mijn teksten te willen laten schrijven. Zonder inbreng en vooral met weinig moeite van mijn kant. Ik dacht – ik hoopte – dat mijn teksten miraculeus zouden verschijnen. Precies zoals ze bij me hoorden en pasten. Alsof een ander in mijn hoofd was gekropen en eruit had gehaald wat daarin zat. Er nog eens een toverspreuk overheen gooide om er wat glamour aan te geven en het daarna op een zilveren plateautje aan te reiken. Precies wat ik dus altijd tegen iedereen roep dat dus echt echt echt niet mogelijk is. BAM! Die kwam binnen. Gelukkig kan ik lachen om mezelf. Ik had het even nodig. :D

——-

Wil je meer weten over Anouk? Wel, de sessie zoals wij hem (in dit geval telefonisch) hebben gedaan zal binnenkort als nieuwe mogelijkheid binnen haar bedrijf  ‘Copy en co’ verschijnen. Ze gaat dan letterlijk naast jou als ondernemer zitten, kijkt samen met jou naar je tekst en zorgt dat je bij elke zin, elk woord, het onderste uit de kan haalt. Aan het einde van de afspraak heb je een tekst waar je zelf kippenvel van krijgt. En na het meegemaakt te hebben kan ik je deze manier van werken alleen maar van harte aanbevelen!