Selecteer een pagina

Ik hou van de rake en humoristische uitspraken van Brene Brown. En dat ook nog eens over een onderwerp dat helemaal niet zo gemakkelijk is om te beschrijven. Ze is namelijk gestart als onderzoekster vanuit het willen begrijpen van ‘schaamte’.

Als je schaamte ervaart, zo zegt ze, dan voel je je alleen en afgesloten van anderen. Het tegenovergestelde is dus het gevoel van verbondenheid. Op dat moment ervaar je liefde en acceptatie. Alles wat er op dat moment is mag er zijn; wat je ervaart, voelt en denkt kun je uiten en je ervaart geen oordeel.

Kwetsbaarheid willen we vermijden
De meeste mensen vinden het eng om zich kwetsbaar te voelen. De angst om afgewezen te worden of ‘er niet bij te horen’ is zo groot, dat heel veel mensen er alles aan doen om maar niet veroordeelt te worden. Sommige mensen laten hun leven ervan afhangen. Alles wat ze

doen, dragen, eten, kijken, lezen of naar luisteren is in overeenstemming met datgene waarvan ze denken dat het hun omgeving behaagt. Een oordeel van de ander immers, zou impliciet kunnen betekenen dat je wordt buitengesloten omdat je niet goed genoeg bent.

Verbonden met jezelf en anderen

Mensen die in verbinding staan met zichzelf en hun omgeving, hebben een heel belangrijk kenmerk met elkaar gemeen. Zij geloven namelijk heel stellig dat ze goed genoeg zijn. Dat zijn de mensen die niet in verbinding staan ook, maar zij missen deze cruciale overtuiging. En daardoor zeggen ze soms dingen tegen zichzelf die ze hun ergste vijand nog niet zouden kunnen zeggen.

Dat is niet nodig! Wees lief voor jezelf. Praat tegen jezelf alsof je je beste vriend of vriendin aan de telefoon hebt. Zoals je de ander, waar je om geeft, opbeurt, moed in praat en vertelt dat ze wel waardevol zijn, zo zou je dat ook tegen jezelf mogen doen! Maar lukt dat nou niet meteen… geef jezelf dan niet op je kop. Bel gewoon even die beste vriend/vriendin en vraag of ze je hierbij nog even willen helpen… Vertel eerlijk en open, praat over je verlangen naar erkenning, waardering, zorg, aandacht, liefde. Dat je dit nodig hebt om het gevoel te hebben ‘dat je het waard bent’ om erbij te horen. Ontdek hoe je wilt dat dit aan je gegeven wordt en leer dit langzamerhand aan jezelf te gaan geven. Leer om lief te zijn voor jezelf en ontdek je gevoelswereld, je kwetsbaarheid en je zachte kracht.