Selecteer een pagina

“Lief, ik houd niet van verrassingen”. Zo ongeveer dekte ik mezelf in, voorafgaand aan een mogelijke gebeurtenis. Dat kon van alles zijn: een cadeautje, een afspraak waar ik naartoe werd genomen of iets simpels als ‘weten wat we de dag erna gaan doen’.

Door dingen vooraf te weten werd ik niet op het moment suprême overvallen door een wirwar van emoties en gevoelens. Ik kon me ‘in mijn hoofd’ rustig voorbereiden. Ik snapte dan hoe ik me wellicht zou voelen. Ik kon vooraf bedenken hoe ik zou reageren of wat ik zou zeggen.

Door zaken echter ‘veilig’ te stellen, werd het op een gegeven moment zo erg dat ik de telefoon in huis niet meer op wilde nemen als ik niet wist wie er belde. Op het werk was dat overigens geen probleem, dat zou enkel gaan over zaken die me emotioneel niet raakten. Maar thuis wist je dat maar nooit.

Ik wist dat verandering nodig was. Maar hoe?
“De makkelijkste manier om met verandering te leren omgaan is om het te doen” las ik ergens. Ja ammehoela… Dat was nu net hetgeen dat ik niet durfde!!

Om mezelf toch over de drempel te krijgen ben ik heel klein begonnen. ‘Hoe meer kleine veranderingen hoe minder eng je het uiteindelijk vind’ zo hield ik mezelf voor.

Ik begon elke dag iets ‘engs’ te doen. Al was het maar heel klein. Zo stelde ik mezelf eens voor aan de buren verderop die ik (nog) niet kende, wijzigde kleine dingen in mijn dagelijkse routine (een dagje eerst aankleden en dan pas tandenpoetsen..), nam een keertje een andere route naar mijn werk en bestelde iets anders voor lunch.

Ik besloot om aan de slag te gaan met clownerie en improvisatietheater. Hier leerde ik om ‘om te gaan met dat wat is’ en om ‘ja en’ te zeggen in plaats van ‘maar’ en te leren lachen om ‘het even gewoon niet meer weten’. Doodeng vond ik dat, maar elke maand ging het me beter af….

En toen leerde ik via internet en social media een prachtig fenomeen kennen. Het heet ‘spelen’.

Ik stuitte bijvoorbeeld op de TED video van Dr. Stuart Brown met voorbeelden van ‘spel’ en de vele voordelen die het heeft, want dat je flexibeler in het leven staat is slecht 1 van de vele voordelen. Hoe heerlijk is het om elke dag heel eventjes ‘uit mijn comfortzone te gaan’.

Ik kan het je aanraden… dat ‘spelen’.. Het helpt om je emoties te uiten en ook (wellicht nog belangrijker) om te lachen om jezelf!